Zastanawiasz się, czy istnieją produkty, które są w stanie obniżyć poziom cukru we krwi? Odpowiedź brzmi: tak! To właśnie dlatego są one szczególnie zalecane cukrzykom. Podczas układania i pompowania posiłków, należy jednak pamiętać o umiarze!
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależne jest m.in. od właściwego poziomu cukru we krwi. Glukoza mierzona na czczo powinna być mniejszy niż 100 mg/dl (5,6 mmol/l), a dwie godziny po podaniu glukozy mniejsza niż 140 mg/dl (7,8 mmol/l).
Mimo że wydaje się to oczywiste, to w dalszym ciągu mnóstwo osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo poziom cukru uzależniony jest od posiłków, które spożywamy. Należy pamiętać, że jedynymi z produktów, które skutecznie obniżają poziom glukozy, są warzywa. Nie bez przyczyny zaleca się, aby zjadać minimum pół kilograma warzyw dziennie. Warto więc dodawać je do każdego posiłku i wyciskać z nich warzywne soki, które uznawane są za prawdziwą bombę witaminową. Szparagi, cykoria, szpinak, cebula, kalafior czy pomidory mogą być jedzone bez ograniczeń.
Nie sposób nie wspomnieć również o produktach zbożowych, które powinny być podstawą w diety u osób, które zmagają się z cukrzycą. Są one skarbnicą witamin z grupy B w tym głównie B1, B2 i B6.
Wbrew pozorom osoby zmagające się z cukrzycą mogą jeść także owoce. W tym przypadku jednak ich ilość powinna być ograniczona. W diecie diabetyków mogą znaleźć się np. grejpfruty, które zmniejszają poziom cukru w organizmie. Oprócz tego są one cennym źródłem witamin i minerałów. W szczególności chromu, czyli niezbędnego pierwiastka do przemian glukozy.