Proste sposoby na obniżenie poziomu cukru we krwi

Proste sposoby na obniżenie poziomu cukru we krwi

Podwyższony poziom glukozy we krwi występuje u prawie 20% Polaków. Nie jest ona jednak na tyle wysoka, by spełniać kryteria cukrzycy.  Ten stan nazywa się stanem przedcukrzycowym. Jest to charakterystyczne dla zespołu zaburzeń metabolicznych – zespołu metabolicznego. Często powoduje nadwagę w okolicy talii, wysoki poziom cholesterolu we krwi i wysokie ciśnienie krwi. Endokrynolog w naszym centrum medycznym udziela porad, jak radzić sobie z tym schorzeniem.

U podstaw rozwoju tych zaburzeń leży insulinooporność, stan, któremu towarzyszy rozwój oporności na insulinę w komórkach organizmu, która jest produkowana przez trzustkę. Choroba jest jednak odwracalna, ponieważ jej głównymi czynnikami ryzyka są siedzący tryb życia i nadmierne spożycie tłuszczu.

Zmiana stylu życia, w szczególności zwiększenie aktywności fizycznej i przyjęcie zdrowej diety, może mieć pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów i tłuszczów, a w konsekwencji obniżyć poziom glukozy i „złego” cholesterolu we krwi. Na przykład, istnieje wiele produktów spożywczych, które pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Które pokarmy obniżają poziom cukru we krwi? Porozmawiamy o tym w następnym rozdziale.

Podwyższony poziom cukru we krwi poważnie wpływa na wydajność i ogólne samopoczucie. Można tego uniknąć, jeśli w codziennym menu jest kilka zdrowych produktów.

Ogólnie cukier we krwi to stężenie w nim glukozy. Substancja ta jest niezbędna do normalnego funkcjonowania organizmu człowieka. A jego ciało otrzymuje z węglowodanów i innych substancji wraz z pożywieniem. Cukier, który pozyskuje się w wyniku rozpadu węglowodanów, dostaje się do krwiobiegu, a hormon insulina zaczyna działać niemal natychmiast. To on przenosi cukier z krwiobiegu do komórek w celu dostarczenia energii do przemian.

Kiedy we krwi jest za dużo cukru, człowiek zaczyna czuć się nieważny: pojawia się zmęczenie, roztargnienie. Aby tego uniknąć, endokrynologom zaleca się regularne spożywanie pokarmów obniżających poziom cukru we krwi. I dostosuj swój styl życia.

Woda

Woda jest niewątpliwie właściwą rzeczą do picia, gdy jesteś spragniony. Woda zapobiega odwodnieniu i pomaga nerkom w usuwaniu nadmiaru cukru z moczem. Wiadomo, że niedostateczne spożycie wody zwiększa ryzyko hiperglikemii (stanu związanego ze wzrostem poziomu glukozy we krwi).

Celuloza

Do pokarmów obniżających poziom cukru we krwi należy rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy. Wspomaga wiązanie i usuwanie nadmiaru „złego” cholesterolu, usprawnia pracę jelit i odchudzanie. Ponadto mogą one spowalniać wchłanianie węglowodanów i cukru, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na poziom glukozy we krwi i zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu 2. Szczególnie skuteczny jest błonnik rozpuszczalny, który jest obecny w żywności z owsa, fasoli, jabłek i owoców cytrusowych.

Ryby

Ryby nie mają bezpośredniego wpływu na poziom cukru we krwi. Jest to jednak doskonałe źródło wysokiej jakości białka, które zwiększa sytość i zmniejsza spożycie węglowodanów. Innym powodem, dla którego żywność obniżająca poziom cukru we krwi u diabetyków zawiera również ryby, jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu.

Zieleń liściasta

Zieleń liściasta staje się coraz bardziej popularna. Obok różnych odmian sałat coraz częściej na stołach pojawiają się boćwina, jarmuż, szpinak i microgreens. Oprócz błonnika, produkty te zawierają imponującą ilość antyoksydantów i magnezu, który obniża poziom cukru we krwi. Wykazano, że nieodpowiednie spożycie magnezu zwiększa ryzyko wystąpienia insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Borówki

Do pokarmów obniżających poziom cukru we krwi należą różne jaskrawo zabarwione owoce jagodowe, w tym borówki. Ich zalety to blokowanie niektórych enzymów trawiennych i hamowanie wchłaniania węglowodanów. Spożywanie tych jagód pomaga również zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi po spożyciu pokarmów bogatych w skrobię. Według dużego brytyjskiego badania, spożywanie pokarmów zawierających flawonoidy może obniżyć ryzyko wystąpienia insulinooporności. Na uwagę zasługuje również brak nadmiaru cukru w tych jagodach i owocach, dzięki czemu mogą one w zupełności zastąpić deser osobom ze skłonnością do otyłości i ograniczającym węglowodany w diecie.

Dodaj cynamon do jedzenia 

Naukowcy odkryli, że regularne spożywanie tej przyprawy pomaga stymulować wydzielanie insuliny w trzustce. Nawiasem mówiąc, cynamon można dodawać nie tylko do jedzenia, ale także do napojów – herbaty lub kawy.

Częściej jedz produkty mleczne

Aby osiągnąć oczekiwany efekt, należy spożywać co najmniej 500 ml niskotłuszczowych produktów mlecznych dziennie. W końcu zawierają zdrowe tłuszcze, białka, a także laktozę, które przywracają prawidłowy poziom glukozy we krwi. Nawiasem mówiąc, w wyniku długich badań lekarze stwierdzili, że osoby o dużej masie ciała, które kochają mleko, kefiry, jogurty i inne produkty mleczne, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę o 70 proc.

Co zrobić, jeśli dokonano zmian w stylu życia, ale nie osiągnięto znaczącego efektu?

W tym przypadku możemy tylko polecić wizytę w centrum medycznym, u endokrynologa. Powie Ci on, jak obniżyć poziom cukru we krwi, jakie leki możesz w tym celu stosować i jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Nie zalecamy zwlekania z rozwiązaniem tego problemu. Możesz mieć wykonane wszystkie badania i otrzymać wysokiej jakości porady dotyczące powrotu do zdrowia.