Białko, czyli budulec mięśni

przybieranie na masie

Nadwyżka kaloryczna jest koniecznością, ale chcemy, żeby kilogramy zostały przybrane w odpowiedni sposób. Tutaj pojawia się temat legendarnego białka. Stanowi ono budulec mięśni i dlatego jest to tak często poruszany termin przez osoby ćwiczące na siłowni. Odżywki białkowe są wartościową pomocą i warto włączyć je do diety, ale najważniejsze jest to, co spożywamy. To podstawa, na której można budować swoją przemianę. Nadwyżka kalorii i bilans pomiędzy ilością białka, węglowodanów i tłuszczu to skrótowa odpowiedź na pytanie, jak przybrać na masie.

Co jeść, żeby dostarczać białko?

Jakie produkty warto jeść, żeby tworzyć nadwyżkę tego składnika? Przede wszystkim mięso.

W zasadzie każde posiada znaczącą ilość. W przypadku kurczaka to ponad 20g białka na 100g produktu. Kurczak z ryżem to danie, które najbardziej kojarzy się z kulturystami. Inne mięsa również są wartościowe. Na śniadanie korzystny okaże się serek wiejski, którego łatwo zjeść duże ilości. Dobrze sprawdzi się również twaróg czy jajka (ale one na długo wywołują uczucie sytości). Mleko z punktu widzenia budowania masy jest bezwartościowe. Na kolację warto wybrać połączenie białka i tłuszczu np. w postaci sałatki z tuńczyka, ale tutaj kurczak z ryżem również się sprawdzi.

Warto pamiętać o tym, żeby dieta była różnorodna. Masa to nie wszystko, ważne jest też dostarczanie witamin, a jednocześnie jedzenie ciągle tego samego jest nudne i może doprowadzić do tego, że dieta będzie uciążliwa.