Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – jaka jest ich rola?

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - jaka jest ich rola?

Do prawidłowego funkcjonowania, nasz organizm potrzebuje wielu czynników, w tym także witamin, dostarczanych w pokarmie, bądź na drodze odpowiedniej suplementacji. W większości przypadków, nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć witamin, dlatego tak ważna jest świadoma i dobrze zbilansowana dieta. Jednym z podstawowych podziałów, jest klasyfikacja witamin na te rozpuszczalne w tłuszczu oraz te rozpuszczalne w wodzie, dlatego podczas przyjmowania pokarmu, ważne jest świadome komponowanie całego posiłku, szczególnie w przypadku pierwszej z tych grup. Główną rolą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jest uczestnictwo w procesie regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, a także regulacja krzepnięcia krwi oraz pełnienie funkcji antyoksydacyjnej (między innymi spowalnianie procesu utleniania w organizmie). 

Jakie witaminy rozpuszczają się w tłuszczach? 

Aby dobrze zaplanować dietę i dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych witamin, należy pamiętać, które witaminy w jaki sposób się przyswajają. Temat ten może nie być łatwy, jednak dbanie o dobre nawyki pozwala wyrobić w sobie pewną systematyczność, która pomoże w świadomym żywieniu i suplementacji. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, to:

  • A,
  • D, 
  • E,
  • K. 

Grupę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, stanowią cztery witaminy, przez co grupa ta liczniejsza jest od witamin rozpuszczalnych w wodzie. Wykluczanie tłuszczu z diety często może wiązać się z niedoborem witamin, pomimo spożywania posiłków, w których są one obecne. 

Witamina A – na co wpływa i gdzie ją znaleźć?

Witamina A ma duży wpływ na nasze zdrowie, ale najprościej można wytłumaczyć jej rolę, jako uczestnictwo w procesie widzenia, jak i posiadanie dużego wpływu na prawidłowe funkcjonowanie tkanki nabłonka. Po spożyciu przekształca się w retinol, który zapobiega kurzej ślepocie, a także wzmacnia błony śluzowe w całym ciele. To tylko najważniejsze funkcje witaminy A w organizmie człowieka. 

Za główne źródło witaminy A uznawane są warzywa i owoce w kolorach pomarańczowym, zielonym i czerwonym, takie jak marchew, szpinak i arbuz. Jeśli chodzi o produkty zwierzęce, witaminę A występuje w żółtku kurzych jaj. 

Witamina D – na co wpływa i gdzie ją znaleźć?

Substancja zawarta w witaminie D, to kalcyferol. Przede wszystkim wpływa na zdrowy rozwój kości i zębów. Dodatkowo witamina D ma duży wpływ na naszą odporność, oddziałuje na komórki szpiku kostnego, odpowiedzialne za produkcje komórek ochronnych. 

Witaminę D określa się często, jako witaminę słońca. Nazwa ta dotyczy działania promieni słonecznych na naszą skórę, pod wpływem których, w organizmie wytwarza się witamina D z pochodnych cholesterolu. Niestety słońce nie jest dostępne w każdym sezonie, a nasze zapotrzebowanie na kalcyferol nie maleje jesienią, czy zimą, dlatego szczególnie poza okresem letnim, istotna jest dobra suplementacja. Można też ją znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko i żółtka jaj. 

Witamina E – na co wpływa i gdzie ją znaleźć?

Witamina E w organizmie stabilizuje błony komórkowe, a przy tym zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Substancją w niej zawartą jest tokoferol, będący silnym przeciwutleniaczem, mającym szczególny wpływ na układ krążenia. 

Dobrych źródeł witaminy E jest wiele, a przy tym jej przedawkowanie stanowi rzadkość. Nie trzeba więc sobie odmawiać takich produktów, jak mleko, jaja, masło oraz ryby. Witaminę E można też dostarczać do organizmu przez produkty roślinne, takie jak orzechy oraz zielone warzywa i owoce, na przykład awokado, nazywane też masłem bogów. 

Witamina K – na co wpływa i gdzie ją znaleźć?

O roli witaminy K w organizmie można mówić naprawdę długo, ponieważ wpływa ona na wiele procesów zachodzących w naszym ciele. Dobrze działa na układ sercowo-naczyniowy i odgrywa istotą rolę w procesie krzepnięcia krwi. Wykazuje właściwości  antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ponadto może spowalniać rozwój nowotworów. 

Ponownie, za główne źródło tej witaminy, uznaje się warzywa o zielonym kolorze, takie jak jarmuż, szpinak, brukselka, wszelkiego rodzaju sałaty i kapusty. Doskonałym źródłem tej witaminy są też popularne owoce, takie jak uwielbiane w sezonie letnim, truskawki. Jeśli chodzi o produkty pochodzenia zwierzęcego, to za najlepsze źródło witaminy K uznawana jest wątroba wołowa. 

Jak dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych witamin?

Planowanie zdrowej i dobrze zbilansowanej diety nie jest zadaniem łatwym, ale bardzo potrzebnym naszemu organizmowi. Jednym z podstawowych kroków jest wprowadzenie do swoich posiłków różnorodnych warzyw i owoców, a także nieprzetworzonych produktów. Takie niepozorne zmiany, jak rezygnacja z batonika na korzyść jabłka, bądź wzbogacenie kolacji o ogórka i paprykę, często dają niezwykle korzystne skutki. Dobrym nawykiem jest zadbanie o to, by każdego dnia jeść produkty roślinne, jednak w razie wszelkich wątpliwości, warto skonsultować się z dietetykiem, bądź z lekarzem. Zdrowie to temat delikatny, a wszelkich objawów świadczących o jakiś nieprawidłowościach nie należy bagatelizować.