Warzywa

Bez wątpienia wszystkie warzywa są zdrowe i powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. Wiele osób zastanawia się jednak, które z nich mają najwięcej składników odżywczych, mikroelementów? Służymy zatem naszą wiedzą i podpowiadamy, jakie są najbardziej wartościowe warzywa albo po prostu, jakie są najzdrowsze warzywa?

Top 3 najzdrowsze warzywa

Na pierwszym miejscu uplasował się burak, który stanowi cenne źródło witamin z grup A, B i C oraz kwasu foliowego. Zaraz za burakiem znalazł się jarmuż, który bardzo często zaliczany jest do grona superfoods, czyli superżywności Najbardziej wartościowe warzywa, które objęły miejsce trzecie to pomidory. Badania wykazały, że mogą one mieć zdecydowany wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego lub prostaty.

Inne najbardziej wartościowe warzywa, które warto jeść

Top 3 najzdrowsze warzywa nie zamykają oczywiście listy. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się możliwie jak najbardziej różnorodne warzywa i w jak największej ilości. Do najbardziej wartościowych warzyw zalicza się także:

  • kapustę;
  • marchew;
  • cebulę;
  • szpinak;
  • pietruszkę;
  • boćwinę;
  • cykorię;
  • rukiew wodną;
  • paprykę;
  • bakłażany.