Lekkostrawna dieta przy chorej wątrobie

Wątroba to niezwykle istotny organ w organizmie człowieka, który pełni szereg ważnych funkcji, a w tym synteza białek, wydzielanie żółci, detoksykacja. Niestety, dość często ulega ona uszkodzeniu. Wówczas należy nie tylko stosować farmakologię, ale i odpowiednią dietę wątrobową, zwaną także dietą na wątrobę. Co to oznacza w praktyce? Jak wygląda wspomniana dieta na wątrobę? Tego dowiesz się z treści tego artykułu.

Dieta wątrobowa – co to takiego?

Dieta wątrobowa to dieta, która działa wspomagająco w terapii różnorakich schorzeń wątroby. Warto nadmienić, że dieta na wątrobę jest dość rygorystyczna i wymaga drastycznej zmiany w dotychczasowym sposobie żywienia. To, co jest najważneijsze w diecie wątrobowej to:

  • musi być lekkostrawna;
  • pełna wartościowych białek i węglowodanów;
  • uboga w tłuszcze;
  • ograniczona w błonnik.

Dieta na wątrobę – co jest wskazane?

W diecie wątrobowej wskazane jest spożywanie:

  • chudego mięsa;
  • zup na wywarach warzywnych;
  • kasz na sypko;
  • pieczywa pszennego, sucharków;
  • twarogu, masła, jaj na miękko;
  • owoców, kompotów, musów owocowych.

Czego należy się wystrzegać przy diecie wątrobowej?

Dieta na wątrobę wyklucza takie oto artykuły spożywcze:

  • coca-cola;
  • śmietana;
  • czosnek;
  • papryka;
  • ogórki;
  • rośliny strączkowe;
  • czekolady, kremów;
  • kawy.