Wątroba to niezwykle istotny organ w organizmie człowieka, który pełni szereg ważnych funkcji, a w tym synteza białek, wydzielanie żółci, detoksykacja. Niestety, dość często ulega ona uszkodzeniu. Wówczas należy nie tylko stosować farmakologię, ale i odpowiednią dietę wątrobową, zwaną także dietą na wątrobę. Co to oznacza w praktyce? Jak wygląda wspomniana dieta na wątrobę? Tego dowiesz się z treści tego artykułu.
Dieta wątrobowa – co to takiego?
Dieta wątrobowa to dieta, która działa wspomagająco w terapii różnorakich schorzeń wątroby. Warto nadmienić, że dieta na wątrobę jest dość rygorystyczna i wymaga drastycznej zmiany w dotychczasowym sposobie żywienia. To, co jest najważneijsze w diecie wątrobowej to:
- musi być lekkostrawna;
- pełna wartościowych białek i węglowodanów;
- uboga w tłuszcze;
- ograniczona w błonnik.
Dieta na wątrobę – co jest wskazane?
W diecie wątrobowej wskazane jest spożywanie:
- chudego mięsa;
- zup na wywarach warzywnych;
- kasz na sypko;
- pieczywa pszennego, sucharków;
- twarogu, masła, jaj na miękko;
- owoców, kompotów, musów owocowych.
Czego należy się wystrzegać przy diecie wątrobowej?
Dieta na wątrobę wyklucza takie oto artykuły spożywcze:
- coca-cola;
- śmietana;
- czosnek;
- papryka;
- ogórki;
- rośliny strączkowe;
- czekolady, kremów;
- kawy.