Czy wiesz, że awokado jest jednym z najwyższych źródeł witamin B, C i E oraz dobrym źródłem folianów? Zawierają również karotenoidy luteinę, zeaksantynę i beta-kryptoksantynę. Te pigmenty pomagają chronić oko przed uszkodzeniami słonecznymi i mogą pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów raka. Jeśli dopiero zaczynasz jeść więcej owoców i warzyw, zacznij od odrobiny każdego dnia. Twój organizm podziękuje Ci poprawą stanu skóry, włosów i paznokci, a także zdrowszym metabolizmem. Aby czerpać jak najwięcej korzyści z jedzenia awokado, ważne jest, aby używać go natychmiast po obraniu. Najlepszy czas na jedzenie awokado jest zaraz po jego obraniu; zapewnia to, że wszystkie korzystne składniki odżywcze w owocu są wchłaniane do twojego systemu. Nie przechowuj nieobranego awokado na później lub ryzykujesz, że naturalne enzymy zniszczą jego smak i wartości odżywcze.
Jakie są korzyści z włączenia awokado do diety?
- Wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych: Są one szczególnie korzystne dla zdrowia sercowo-naczyniowego,
- Wysoka w kwasie oleinowym: Jest to przeciwutleniacz, który może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom skóry i zwalczaniu stanów zapalnych,
- Wysoka w folianach: Jest to szczególnie korzystne dla kobiet, które próbują zajść w ciążę, ponieważ może pomóc w kwestiach płodności,
- Wysoka zawartość witamin B i C: Te przeciwutleniacze mogą pomóc chronić skórę przed uszkodzeniami słonecznymi i obniżyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów.
Jak wybierać i przechowywać awokado
Wybierz dojrzałe awokado. Jeśli jest zbyt miękkie, aby stanąć, gdy delikatnie umieszcza się je w misce, nie jest jeszcze dojrzałe i musi być przechowywane w lodówce, dopóki nie dojrzeje. Najlepszym momentem na zebranie awokado jest czas, kiedy jest ono lekko miękkie, ale wciąż lekko jędrne. Jeśli zdecydujesz się poczekać do „dojrzałości”, awokado straci część swoich wartości odżywczych. Przechowuj awokado w plastikowej torbie w lodówce do dwóch tygodni. Ponieważ są one naturalnie zielone, mogą zmienić kolor na fioletowy i czarny, gdy są dojrzałe. Wybierając awokado, szukaj takiego, które jest ciężkie jak na swój rozmiar, o matowym kolorze. Awokado powinno się lekko uginać po wciśnięciu w nie palca. Unikaj awokado, które ma twardy „drzewny” dotyk.
Jakie owoce i warzywa powinieneś jeść z awokado?
Wybierz dojrzałe awokado do sałatek, guacamole i innych przepisów. Połącz awokado z wysokobiałkowym owocem, takim jak banan lub mango, aby uzyskać łatwą i satysfakcjonującą przekąskę. Rozkoszuj się awokado na grzance lub w postaci kanapki z organicznym mięsem, warzywami i hummusem. Aby uzyskać posiłek, który jest sycący i satysfakcjonujący, spróbuj pizzy z awokado. To danie jest low-carb, bezglutenowe, bogate w tłuszcze jednonienasycone i jest świetnym źródłem białka.
Jakie witaminy zawiera awokado?
- Witamina B: Ten składnik odżywczy pomaga chronić skórę, zmniejszyć uszkodzenia słoneczne i obniżyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów,
- Witamina C: Ten przeciwutleniacz jest ważny dla zdrowej skóry i zębów. Jest również ważny dla metabolizmu i zmniejszenia stanu zapalnego,
- Witamina E: Ten przeciwutleniacz pomaga zapobiegać utlenianiu lipidów, które może prowadzić do uszkodzenia skóry i stresu oksydacyjnego,
- Witamina K: Ten składnik odżywczy jest kluczowy dla zdrowia krwi i kości,
- Potas: Ten składnik odżywczy jest ważny dla dobrego funkcjonowania mięśni i metabolizmu.
Awokado fakty żywieniowe
- Kalorie: 90 na owoc
- Tłuszcz całkowity: 0g nasycony, 0g tłuszcz trans, 15% DV
- Cholesterol: 0g, 0% DV
- Potas: 691mg, 33% DV
- Witamina B: 1% DV
- Witamina C: 45% DV
- E: 12 DV
- luteina, zeaksantyna: 43% DV
- Witamina K: 21% DV
Wnioski
Olej z awokado jest świetną alternatywą dla oleju kokosowego, oleju rzepakowego i innych olejów do gotowania. Ma wysoki punkt dymienia i jest nieschnący. Może być stosowany jako zamiennik oleju w miejsce innych olejów. Awokado jest również doskonałym źródłem białka, co może być pomocne dla wegetarian i wegan, którzy próbują zwiększyć spożycie białka.