Witamina C powinna być nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. W związku z tym, że niemożliwe jest gromadzenie jej na zapas, niebywale ważne jest, aby dostarczać ją regularnie. Dlaczego jest tak ważna? Pełni bowiem w organizmie szereg kluczowym funkcji.
- Pomaga w przyswajaniu żelaza,
- odpowiada za zwiększenia metabolizmu lipidów,
- dzięki pobudzeniu komórek odpornościowych typu T i B skraca czas infekcji,
- chroni przez szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Jakie są objawy niedoboru witaminy C?
Wśród najczęstszych objawów związanych z niedoborem witaminy C wymienia się:
- Brak apetytu,
- O wiele szybsze męczenie się,
- Bóle mięśni i stawów,
- powolne gojenie się ran,
- Zaburzenie neurologiczne,
- Zaczerwienienie, a niekiedy nawet krwawienie dziąseł,
- Pojawienie się siniaków na ciele.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia powinny spożywać ok. 70 mg witaminy C na dobę, czyli zjadając np. garść czerwonych porzeczek.
Witamina C nie tylko na lepszą odporność
Dzięki regularnemu zażywaniu witaminy C pozwala możliwe jest uniknięcie wielu infekcji infekcji, a to szczególnie łatwo zimą i jesienią kiedy to niemal z każdej strony otaczają nas zarazki. Ponadto spożywanie jej pozwala na szybką regenerację i o wiele szybszy powrót do zdrowia i odzyskania pełni sił. To właśnie dlatego rekomendowane jest podawanie dzieciom syropu z naturalną witaminą C.