Dieta cukrzycowa typu 2

Dla chorujących na cukrzycę typu 2 niezwykle ważne, oprócz leczenia, jest utrzymanie prawidłowej diety. Dieta cukrzycowa typu 2 wymaga konieczności deficytu kalorycznego, oraz regularności posiłków o odpowiednich składnikach i indeksie glikemicznym. W diecie cukrzyka niezwykle istotny jest fakt ilości przyjmowanych kalorii oraz ich jakości odżywczej. Podstawowym założeniem diety cukrzycowej typu 2 jest osiągnięcie właściwej masy ciała oraz utrzymanie prawidłowego stężenia cukru we krwi.


Kalorie i składniki w diecie cukrzycowej typu 2


W diecie tej niezwykle ważną kwestią jest odpowiedni dobór i liczenie kaloryczności posiłków. Warto w tym celu zaopatrzyć się w specjalny dzienniczek, który pomoże nam w sposób znaczny kontrolować ilość spożywanych przez nas kalorii. Musimy bowiem również kontrolować właściwy poziom cukru oraz tłuszczu we krwi. Pomoże nam to również w obserwacji prywatnych reakcji organizmu, co ułatwi ułożenie jadłospisu aby był on jak najbardziej dopasowany do potrzeb diety cukrzycowej typu 2. Warto posilić się w tym miejscu o kontakt z dietetykiem, który w profesjonalny i właściwy sposób ułoży dla nas odpowiedni jadłospis dostosowany do prywatnych parametrów naszych organizmów.


Dieta cukrzycowa typu 2 – regularne posiłki


Cukrzyca typu 2 wymaga od nas zmiany niezdrowych nawyków związanych z dotychczasowym żywieniem. Najlepszym sugerowanym wyjściem jest jedzenie 5 porcji posiłków dziennie w odstępie 2-3 godzinnym pomiędzy nimi.


Dieta cukrzycowa typu 2 – zasady


W układaniu konkretnego jadłospisu diety cukrzycowej typu 2 powinniśmy zaopatrzyć się szczególnie w:

  • Warzywa, a zwłaszcza ziemniaki, groch, fasolę, soczewicę i inne zawierające magnez.
  • Sałaty i świeże ogórki możemy jeść w ilościach całkowicie dowolnych, jednak należy pamiętać aby dania pozbawić tłuszczów zwierzęcych typu: smalec, boczek, tłuste mięsa. Z mięs wybieramy tylko ich chude gatunki.
  • Powinniśmy się również zrezygnować tłustych mlecznych produktów typu masło, majonez, śmietana czy klasyczne mleko.
  • Z tłuszczów roślinnych wybierajmy oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy.
  • Dania w diecie cukrzycowej typu 2 powinny zawierać pełnoziarniste produkty- czyli kasze, płatki czy pieczywo razowe typu graham
  • Unikajmy soli oraz cukrów oraz produktów je zawierających (czytajmy składy na etykietach). Podarujmy sobie więc słodkie napoje, dżemy słodycze oraz żółte sery i słone wędliny.
  • Po godzinie 18 nie jedzmy owoców. Jadłospis cukrzyka pozbawiamy też mocno słodkich bananów, daktyli, winogron oraz suszonych owoców.
  • Dieta cukrzycowa typu 2 przygotowywanie posiłków
  • Potrawy sporządzane w diecie cukrzycowej typu 2 powinny być sporządzone przy pomocy gotowania na wodzie, duszenia, gotowania na parze i grillowania w folii. Unikajmy smażenia i panierowania potraw. Przy daniach z użyciem gotowanych warzyw pamiętajmy aby ich nie rozgotować, ponieważ spożywanie ich podwyższy poziom cukru we krwi.