Nie bez powodu witamina C uznawana jest za element eliksiru młodości; wpływa ona pozytywnie na jakość i wygląd skóry. Dzięki witaminie C jest ona bardziej jędrna oraz rozświetlona. Czasem zbilansowana, odpowiednio dobrana dieta jest lepszym kosmetykiem od tych, które znaleźć można na sklepowej półce. Nie tylko ujędrnienie zostanie zauważane po regularnym zażywaniu witaminy C. Skóra będzie wyglądała bardziej zdrowo i promiennie. Witamina C rozjaśni jej koloryt i pozbawi zbędnych przebarwień. Jak dokładnie witamina C działa na skórę?
Witamina C pobudza fibroblasty, które odpowiedzialne są za produkcję kolagenu; dzięki temu zmarszczki zostają wygładzone, a długość gojenia się drobnych ran jest w pewien sposób wspomagana. Ponadto witamina C wpływa na ilość produkowanej w organizmie melaniny, którą często spotkać można w popularnych kosmetykach, przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy. Witamina C sprawdzi się idealnie dla osób chorujących na trądzik, łuszczycę oraz atopowe zapalenie skóry.
Kto powinien zażywać witaminę C?
Warto wprowadzić produkty zawierające witaminę C do swojej diety, niezależnie od oczekiwanych efektów. Jest ona niezbędna, aby organizm funkcjonował należycie. Natomiast kosmetyki zawierające witaminę C poleca się osobom, które posiadają szarą, zmęczoną lub pozbawioną blasku skórę. U kogo jeszcze dobrze sprawdzą się kosmetyki z tym magicznym składnikiem?
Osoby mające zniszczoną skórę, która podatna jest na działanie czynników zewnętrznych oraz posiadające:
- Skórę zanieczyszczoną, zniszczoną przez działanie smogu.
- Skórę delikatną, cienką z widocznymi naczynkami.
- Skórę przebarwioną przez palenie papierosów.
- Skórę dojrzałą, na której zauważyć można zmarszczki.
W jakich produktach spożywczych znaleźć można witaminę C?
Skóra poprawi swoją kondycję, kiedy spożywane będą cytrusy- pomarańcze, grejpfruty, limonki oraz kiwi, truskawki, a także smaczne warzywa: kalafior, pomidory, zielona i czerwona papryka. Witaminę C znaleźć można również w pietruszce, która często dodawana do przygotowanych, obiadowych dań. Fanów egzotycznych owoców ucieszy fakt, że witaminę C znaleźć można w papai oraz guawie.
Aby witamina C była przyswajana przez organizm w największej ilości, należy starać się jeść mało przetworzone produkty. Wprowadzenie do codziennej diety sałatek owocowych i warzywnych, najskuteczniej dostarczy witaminę C do organizmu. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowywanie koktajli oraz wyciskanie świeżych soków- taki dodatek do obiadu, to prawdziwa bomba witaminowa.